El cercle de quintes i l’equipament dj: Què és i com fer-lo servir?
El cercle de quintes i l’equipament dj: Què és i com fer-lo servir?
L’art del DJ comença amb la selecció musical, fer la llibreria, escoltar música , després ve l’habilitat d’escollir el moment precís de l’esdeveniment que s’estigui musicalitzant (ja sigui a un club, esdeveniment social o corporatiu)
A aquesta elecció entra en joc la transició entre cadascun d’aquests tracks, es a dir, concatenar-los uns amb altres. Llavors apareixen 2 aspectes, un molt clar que és el dels BPM (difícilment 2 cançons amb BPM molt distants consegueixen una bona mescla) i el segon, una mica menystingut, és el de la nota musical en el qual viuen aquests tracks.
Per això s’ha inventat el cercle de quintes (o roda de càmelot). Aquesta esfera, ens indica de manera molt ràpida i simple quines tonalitats funcionen amb quines altres.
A la roda de càmelot podem trobar 2 tipus de notacions, la musical tradicional, es a dir, la clau del track es menciona como “La menor”, “Mi major”, etc… o com una anotació numeral molt pràctica que facilita la mescla dins del cercle de quintes. En aquesta forma de denominació veurem que es fa servir un número i una lletra, “1A”, “1B” “2A” “2B” i així succesivament.
La primera es coneix més tradicionalment com cercle de quintes i la segunda com roda de càmelot.
I per mesclar a la roda de càmelot de manera segura s’han de complir 2 regles:
- No pujar ni baixar 2 números. Per exemple, no podem mesclar un tema 1A amb un 3A
- Si canviem el número no podem canviar la lletra. Això vol dir que efectivament podem mesclar un track en 1A amb un 2A i amb altre 1B, però no sonarà bé amb una 2B.
Malgrat hi han excepcions, especialment si tenim clar el tema de les escales, per manegar-se en terreny segur hi ha que considerar aquestes dues regles.
La pregunta que se’ns planteja en aquest moment és, Com podem fer servir això amb els nostres plats Dj o les nostres controladores?
La bona notícia és que tant els CDJ, com els reproductors Denon (els més moderns) i els softwares Serato, Rekordbox i Tracktor compten amb poderosos motors d’anàlisis que ens diran amb un alt percentatge d’encert en què clau es troba el track que tenim a la nostra biblioteca. I no només això, la gran majoria compten amb l’habilitat de filtrar les cançons per nota o clau (previ anàlisis d’aquesta), malgrat es clar que implica un coneixement nemotècnic de la roda de càmelot. En el cas dels programes de DJ com Rekordbox compten amb una funció anomenada “semàfor” a on podem seleccionar un dels reproductors com a referència i que ens indiqui quins tracks de la nostra biblioteca “conjuguen” bé amb ell.
També és important tenir en compta que tant els programes com els motors dels reproductors no permeten intercanviar entre les denominacions numeral i tradicional.
Com sempre a Renuevo, la teva botiga online de segona mà.
Agustín
Potser t’interessi: