Què és el bisell d'un rellotge i per què serveix?
Què és el bisell d'un rellotge i per què serveix?
Què és el bisell d'un rellotge i per què serveix?
El bisell d´un rellotge és una peça circular o anul·lar que subjecta el vidre que protegeix l´esfera. El bisell pot tenir un simple paper estètic, a més de la funció que acabem de comentar, però també altres funcionalitats.
Depenent del rellotge pot exercir una missió essencial.
1. Rellotges de Busseig
En el cas dels rellotges de busseig, el bisell presenta una escala de 60 minuts. Hi ha marques a intervals d'un minut al primer quart d'hora, hi ha intervals de cinc minuts a partir d'aquest primer quart. Aquest tipus de bisell es va dissenyar per mesurar el temps que el submarinista havia estat sota l'aigua, i saber així quan és el moment de tornar a la superfície i no quedar-se sense oxígen. La manera de fer-lo servir és molt senzilla: cal alinear la posició inicial o zero amb l'agulla del minuter en el moment de submergir-se. D'aquesta manera pots controlar pel bisell els minuts que portes sota l'aigua. El bisell d'aquests rellotges és unidireccional per evitar que els cops distorsionin el mesurament i que el temps indicat sigui inferior al temps d'immersió real. Es tracta d'un important mecanisme de seguretat per tenir precisió del temps exacte de què es disposa. Aquesta funció de cronometratge serveix per mesurar qualsevol esdeveniment inferior a 1 hora. Un bon exemple de rellotge amb bisell de busseig és el Breitling SuperOcean Heritage II.
2. Rellotges cronògrafs
Un altre tipus de bisell de què parlar és el dels rellotges cronògrafs, els quals solen estar equipats amb una escala taquimètrica, que també pot estar situada a la vora exterior de l'esfera. Aquest és fix, a diferència del de busseig. Aquest tipus de bisell és una mica més tècnic; en combinació amb la funció de cronògraf, s´utilitza per calcular la velocitat d´un objecte. Mesura el temps que es triga a cobrir una distància coneguda i ho tradueix a la velocitat corresponent. L'escala del taquímetre sol estar marcada amb números o índexs, normalment entre 60 i 500, que representen unitats per hora. Un exemple de rellotge de bisell amb taquímetre és l'Omega Speedmaster Automatic Mark 45.
3. Rellotges bruixera
Hi ha també un bisell que serveix com a brúixola, a diferència dels que serveixen per a mesuraments o càlculs, indiquen l'hora en una zona horària diferent. Per exemple, els rellotges GMT mostren l'hora local a l'esfera tradicional i un segon ús horari mitjançant el bisell amb una escala de 24 hores i una agulla adicional a l'esfera. El model Rolex GMT Master II n'és un.
4. Rellotges-Joies
Com ja comentem anteriorment, la funció principal d'un bisell és subjectar el vidre per protegir l'esfera amb la qual cosa han de ser robustos. Els bisells solen estar fabricats amb el mateix material que la caixa del rellotge, però la inserció pot ser d´alumini, ceràmica, etc. Algunes marques embelleixen la superfície amb diamants, com és el cas del Choppard Happy Diamonds.
5. Rellotges esportius
Els rellotges esportius amb bisells giratoris solen tenir bisells estriats, ja que han de ser fàcils de manipular i de girar amb guants.
A més, el bisell sol ser un tret distintiu, un perfecte exemple és la forma octogonal i amb cargols que presenta el rellotge Audemars Piguet Royal Oak. Un altre model és el Rolex GMT Master II “Pepsi”, tan popular entre col·leccionistes, amb la meitat de l'esfera en blau per a les hores de nit i l'altra en vermell per a les hores del dia.
Com podeu veure, el bisell és una peça fonamental que ens podria semblar una part poc important del rellotge, però que té un gran sentit i funcionalitat.