La història de l'evolució de l'icònic rellotge Cartier Tank
La història de l'evolució de l'icònic rellotge Cartier Tank
És l'únic rellotge de la història que ha mantingut el seu model al mercat durant més de 100 anys. Un èxit de creació d'una peça tan perfecta i equilibrada que dura generacions i pel qual avui dediquem unes paraules de la seva història.
Corretja de pell, números romans i corona de safir blau és el que podem trobar a la majoria dels rellotges de Cartier.
Louis Cartier el 1917 es va inspirar en els tancs de la Primera Guerra Mundial vistos des de dalt per al seu disseny. Tancs de Renault, primer tanc que allotjava una arma giratòria a la torreta. Les angarilles representen les erugues i la caixa, l'habitacle del vehicle. D'aquí els seus noms: Tank Française, Tank Américaine, Tank Cintrée... encara que als seus inicis va ser anomenat només Tank.
El 1918, com a símbol de victòria se li va regalar el primer Cartier Tank al general John Pershing. Dos anys després només es van posar a la venda 6 unitats de Cartier Tank, fet que va fer augmentar la seva popularitat.
La gran fama que va aconseguir va fer que Louis Cartier creés el 1921 el Cartier Tank Cintrée, amb la característica de la seva primesa, curvatura i que la caixa és rectangular en lloc de quadrada. Al llarg dels anys hi ha hagut moltes versions pel que fa a les esferes i les dimensions d'aquest model.
El 1922 es crea el Louis Cartier Tank, sent aquest la joia de la corona, amb unes línies més suaus i arrodonides. Els primers es van llançar en or groc o platí i eren petits. Actualment ha patit canvis i és més còmode amb unes mides més grans de 34,9 x 40,4mm. És l'únic que ha sobreviscut fins a l'actualitat amb canvis subtils com el logo de Cartier o les manetes.
El mateix any també es va confeccionar el Tank Chinoise. El més transgressor dels Tank, ja que van implementar dues barres horitzontals disposades sobre les angarilles també sobresortint de la caixa, trencant una semblança amb un tanc. Segons Cartier es van inspirar en els temples xinesos, cultura de moda als anys 20 a occident.
Pocs anys després, el 1928 apareix el Tank a Guichets. El primer i únic Tank que mostra l’hora en dígits, ometent agulles. L'esfera és totalment opaca i són visibles únicament les finestretes de les hores i minuts. A més, la corona es troba en posició de les 12 i manca del típic caboixó de safir.
Quatre anys a posteriori, la firma llança el Cartier Tank Basculante, un any després que s'hagués llançat el Jaeger LeCoultre Reverso. La finalitat de la caixa giratòria que caracteritza aquests rellotges era protegir el rellotge d'impactes produïts per activitats rudes. Al Tank Basculant la caixa bascula a l'eix vertical a diferència del Jaeger. Les angarilles del Tank serveixen com a base i suport de tot el mecanisme pel qual bascula la caixa.
El Tank Asymétrique sorgeix el 1936, creatiu, elegant i original. Cartier altera el sentit geomètric de la caixa amb la seva obliqüitat. Els números romans són substituïts per tipografia àrab.
A mitjans del S.XX es decideix per primera vegada eixamplar el bisell de la caixa fins a assolir el gruix de les angarilles, aconseguint així una estètica d'un Tank robust, el Tank Rectangle. A més de substituir el blanc de l’esfera per un daurat que s’integra amb la caixa a la perfecció.
A la dècada dels 60 sorgeix el Tank Allongée, semblant al Cintrée quant a disseny rectangular, però en aquest cas la caixa és plana i s'utilitzen números romans. També desapareixen els índexs tipus ferrocarril que indiquen els minuts.
El 1977 la companyia presenta el Tank Must de Cartier. Aquí trobem diversos canvis, especialment una variant de diferents colors en esfera provocats pels materials preciosos utilitzats en joieria: granat, lapislàtzuli, ivori…cosa que fa que el Tank deixi de ser discret. Una altra de les variacions és que en alguns models arriben a prescindir de la totalitat dels índexs, fent-ho una mica menys funcional. Tot i que realment poc ha importat ja que ha estat un dels rellotges més reeixits de Cartier Tank.
Dissenyat 10 anys després del seu predecessor i llançat al 89, el Tank Américaine és el clar descendent del Tank Cintrée, amb la seva caixa en forma corba, però aquesta vegada hermètica.
Cartier coneixedora que un dels seus punts forts és el seu prestigi per la seva àmplia trajectòria i història decideix incloure al seu catàleg el 1996 el Tank Française, que conserva i s'assembla més al Tank original del 1917, ja que posseeix la caixa quadrada, angarilles predominants, números romans i índexs tipus ferrocarril per als minuts. Probablement la seva única diferència siguin les agulles tipus espasa.
Amb el Tank Divan, al començament del S.XXI, Cartier inverteix la forma rectangular de la caixa i la part més llarga passa a ser l'horitzontal. Es manté els números romans i agulles espases blaves i els índexs ferrocarril prenen la forma corbada als extrems com l'Amèrica i Cintrée.
Han de passar deu anys… perquè el 2012 es fabriqui el Tank Anglaise, amb un disseny força atractiu i diferent en una de les seves característiques generals, la corona. Ja que en aquest model es troba integrat una de les brànquies i s'amaga sota un protector de corona.
Com es pot comprovar, el prestigi de la reconeguda firma és ben merescut. Cartier va decidir amb bon encert apostar per l'alta rellotgeria a través de la innovació en dissenys arriscats i incorporant innovacions tecnològiques en la seva línia Tank, fet que ha suposat l'afermament de la companyia i el seu posicionament en els estàndards més exigents de les marques de rellotgeria de luxe del món.
Raquel