Objectius Full Frame en càmeras APS-C i viceversa

Objectius Full Frame en càmeras APS-C i viceversa

Aquest és un post a on t’explicarem tots els matissos de montar un objectiu per càmeres amb sensor APS-C en una Full Frame i viceversa, a més parlarem dels factors de tall i casos a tenir present per la compra de cadascún.

El concepte primordial a considerar és la distància focal de l’objectiu, que ens ve expressada en “mm” i és una característicaòptica pròpia d’ell, no es pot variar independentment de la càmera a on es monti o del tamany del sensor.

Un objectiu de 35mm o un zoom 18-200mm tenen aquella distància focal a una càmera amb sensor full frame, a una càmera amb sensor APS-C i a qualsevol altre cirscunstància i ús. És absolutament igual a on es monti l’objectiu que sempre conservarà la distància focal. Pel contrari, el que sí canviarà és el resultat obtingut de la presa que realitzem.

Per exemple, si es fa servir un objectiu pensat per a full frame a una càmera APS-C, el resultat serà que el sensor només captarà una part del que captaria un sensor full frame. Es produeix un tall a la fotografia que a efectes d’angle de visió equival a un factor de multiplicació de la distància focal. En altres paraules, no varia la distància focal sinó que es talla la imatge obtinguda, això és el famós factor de tall que tantes vegades s’ha mencionat.

A efectes pràctics el sensor APS-C introdueix un factor de tall (multiplicador de focal) de 1.6x per sensors APS-C Canon i 1.5x per la resta de sensors APS-C.  Es a dir, que si disparem amb un objectiu de 35mm full frame, en una càmera APS-C obtindrem una imatge que equivaldria a una presa per una lent de 52mm aproximadament. Veurem una imatge més tancada i més propera al subjecte o al motiu fotografiat, això succeeix perquè el nostre sensor talla en 1.5x la imatge que li proporciona l’objectiu de 35mm.

Malgrat això, sí existeixen objectius ja dissenyats per sensors APS-C, que són fàcilment reconeixibles per les nomenclatures de l’objectiu(per exemple, EF-S a Canon, o DX a Nikon). En el cas de montar un d’aquessts a una càmera Full Frame obtindrem una il·luminació menor al sensor, el que ens donarà una imatge amb un gran vinyentatge (veurem un cercle negre al voltant de la imatge central). Existeixen models deFull Frame que permeten disparar fent servir només el tamany APS-C del seu sensor Full Frame, per evitar precisament això. En aquest cas, li estarem demanant a una càmera Full Frame que dispari com una APS-C. 

Sempre comentem la importància de la diferència de preus entre lents APS-C i Full Frame, i això és un dels principals temes a considerar a l’hora de comprar una o una altra càmera. S’ha de tenir present el que hem mencionat anteriorment quan scollim el tipus de càmera que millor s’adeqüi a les nostres necessitats.

Com sempre a Renuevo, la teva botiga online de segona mà 

Cristian 

Potser t’interessi: 

Quants trets són molts a una càmera?

APSC versus Full Frame

Contacta'ns

Si ens contactes en relació amb una compra, tingues el teu número de comanda a mà.
Envia'ns un email
Contacta'ns per correu electrònic
contacte@renuevo.es
Per telèfon
De dilluns a divendres, de 10h a 19h
A través del Xat
El trobareu a la part inferior dreta d'aquesta pàgina
Omple el formulari
Nosaltres ens posarem en contacte amb tu
Anar al formulari
Product added to compare.